Gewapende keerwand
Chinese muur
Geogrids
Geïntegreerd verband
De Chinese muur, reeds meer dan 2200 jaar oud, is gebouwd als een dubbele keerwand. De grond tussen beide wanden was een mengsel van klei en grind, en gewapend met Tamarisk takken. Allan Block keerwanden zijn gebaseerd op oude technieken met nieuwe materialen.
Keerwanden met gewapende grond - Concept
Als ongewapende keerwanden om statische redenen niet meer mogelijk zijn, kan een geogrid worden toegepast. Zie ook de Maximale wandhoogte - AB ongewapende keerwand. Door het opnemen van lagen geogrid tussen de blokken en in de goed verdichte aanvulgrond, ontstaat een gewapende grond constructie. Deze massa gebruikt het eigen gewicht en inwendige wrijving om het horizontaal glijden en kantelen van de te keren grond tegen te gaan. De met een gebroken steenslag gevulde holle ruimten van de Allan Blocks, garanderen een optimale verankering van het geogrid en de Allan Block keerwand. Het gewapend grondmassief wordt zo de structuur en de Allan Block wand wordt de facing. Een ontwerpberekening bepaalt zowel het type geogrid, de verankeringslengte en de onderlinge afstand van het geogrid. Deze is mede afhankelijk van de kerende hoogte, de mogelijke uitwendige belastingen, de grondeigenschappen van de aanvulgrond en de Long-Term Allowable Design sterkte van het te gebruiken geogrid. Raadpleeg de goedgekeurde tekeningen en berekeningen of de verantwoordelijk ingenieur voor de juiste plaats van het geogrid.
Geogrids
Geogrids zijn flexibel en met synthetische garens geproduceerd, en kennen verschillende rastermaten. Ze worden speciaal geproduceerd voor de stabilisatie van taluds en grondwapening. De geogrids zijn leverbaar in rollen van verschillende afmetingen en sterktes. De geogrids hebben verschillende gestandaardiseerde sterktes, de Long-Term Allowable Design Strength(LTADS), van 7,3 tot 58,4 kN/m. Meer informatie over geogrid soorten.
Geogrid
Geïntegreerd verband
Verwijzing: Allan Block Engineering Manual
Geïntegreerd verband
De met een gebroken steenslag gevulde holle ruimten van de Allan Blocks garanderen een optimale "multi point" verbinding met het geogrid. Met een toename van de wandhoogte, onze exclusieve "rock-lock" verbinding en gecombineerd met het gewicht van de Allan Blocks, garandeerd dit de beste verbindingssterkte tussen blokken en geogrid in vergelijking met ander systemen. Zie hiervoor de testrapporten voor de verbindingssterkte of het Seismic Testing Executive Summary voor de testresultaten van de "rock-lock" verbinding. Zie het AB Spec Book voor de testresultaten.
Verwijzing: Allan Block Engineering Manual,Allan Block Spec Book, Allan Block Seismic Testing Executive Summary, ASTM D6638 Standard Test Method for Determining Connection Strength between Geosynthetic
Uitwendige stabiliteit
Bij de analyse van de uitwendige stabiliteit wordt het gewapend massief, Allan Block facing en de met geogrid gewapende aanvulgrond, als één geheel beschouwd. De noodzakelijke berekeningen dienen de volgende 4 zaken te betrachten.
Inwendige stabiliteit
Inwendige compound
Vervorming
Aanhechting wapening en grond
Breuk wapening
Bij de analyse van de inwendige stabiliteit worden naast de stabiliteit van de blokkenwand tevens de treksterkte van de wapening en de aanhechting van de wapening beoordeeld.
Inwendige compound instabiliteit ontstaat wanneer een glijvlak tussen de gewapende grondlagen en de facing loopt.
Verhoog lengte, sterkte, of verklein de tussenafstand van het geogrid, gebruik geselecteerd aanvul materiaal
Vervorming treedt op wanneer de horizontale krachten tussen de geogridlagen een rotatie veroorzaken van de wand
Verhoog het aantal geogrid lagen
Ontstaat wanneer de verankeringslengtes van het geogrid onvoldoende achter actieve glijvlak aanwezig zijn.
Verhoog verankeringslengte
Breuk treedt op wanneer de optredende krachten de uiterste treksterkte van het geogrid overschrijdt.
Verhoog treksterkte geogrid of het aantal geogridlagen.
Verwijzing: Allan Block Engineering Manual, ASTM D6916 Standard Test Method for Determining the Shear Strength between Segmental Concrete Units, Task Force 27, In-Situ Soil Improvement Techniques, “Design Guidelines for Use of Extensible Reinforcements for Mechanically Stabilized Earth Walls in Permanent Applications,” Joint Committee of AASHTO-AGC-ARTBA, AASHTO, Washington, DC (1990)
Ontwerpfactoren
- Sterkte geogrid Kies de juiste geogridsterkte voor het project. Kies LTADS geogrids tussen de 7,3 kN/m tot 58,4 kN/m (rekensterkte)
- verankeringslengteDe geogridlengte dient lang genoeg te zijn om een voldoende gewapende grondmassa te creëren. Minimaal 70% van de totale wandhoogte.
- Aantal lagen Plaats voldoende lagen geogrid om de inwendige sterkte van het grondmassief te vergroten en neem alle externe belastingen mee in de berekening.
- Afstand tussen de geogridlagenDe tussenafstand van de verschillende lagen geogrid bedraagt 0,4 m en volgt uit de berekening van de inwendige stabiliteit.
- Verbindingssterkte De blokken en het geogrid moeten samenwerken om de inwendige krachten te weerstaan.