Wildverband muren
Geef uw tuin een geheel eigen karakter met de wildverband collectie van Allan Block.
Geef een geheel nieuwe dimensie aan uw tuin. Meng bij het bouwen van uw keerwand de verschillende afmetingen blokken door elkaar en
Kies een van deze wildverband patronen of maak uw eigen wildverband. Indien de keerwand een geogrid grondwapening vereist, moet met een 2 rijen wildverband gebouwd worden.
Wildverband wanden vervolg
Wanden met een wildverband patroon lijken op een handmatig gestapelde natuursteen wand en vereisen een oog voor detail en enig vakmanschap. Het kan nodig zijn dat er enkele blokken op maat gezaagd dienen te worden. Reken op wat extra bouwtijd, zeker als het de eerste keer is.
Patronen
De AB collecties kunnen zowel gebruikt worden bij de standaard wildverband patronen als willekeurig gekozen patronen. De standaard patronen worden elke twee of drie rijen herhaald. Elke rij met een standaard blok heeft een hoogte van 200 mm. Alle wildverband keerwanden die een geogrid grondwapening nodig hebben, moeten elke 2 rijen een vlakke bovenkant hebben. Controleer uw goedgekeurde tekening in welke rijen het geogrid komt.
Opmerking: Wanden met bochten moeten altijd met het 2 rijen wildverband patroon worden gebouwd om het zaagwerk te beperken. Gebruik het 2 rijen patroon ook voor wanden die geogrid nodig hebben.
Uitgraven en plaatsen van de eerste rij
Voor de eerste rij blokken gebruikt u altijd de grote, standaard Allan Block. Dit maakt het makkelijker om de eerste rij te plaatsen.
- Kijk op voor een gedetailleerde beschrijving hoe de eerste rij te plaatsen. Deze basis stappen houden in: voorbereiding op bouwplaats en het uitgraven, het aanbrengen van funderingsmateriaal, de eerste rij plaatsen, aanbrengen grind en aanvulgrond, en het verdichten.
Aanbrengen grondwapening
- Raadpleeg de goedgekeurde tekening voor de lengte en de plaats van de geogrid grondwapening.
- Plaats de eerste laag geogrid door deze tegen de achterkant van de opstaande lip te leggen en deze naar achter uit te rollen.
Plaats de eerste rij van de verschillende blokken
Aanbrengen grind
Verdichten achter de blokken
Afmaken van het wildverband patroon, waterpassen en uitlijnen
Verdichten op en achter de blokken
Plaats de volgende geogridlaag
Plaats de volgende laag blokken van het wildverband
Het combineren van wildverband patronen
Keerwanden met wildverband patronen
Aanbrengen wildverband blokken
Op het getoonde voorbeeld ziet u een twee rijen wildverband.
- Plaats de eerste rij van het wildverband op het geogrid en de eerste laag.
- Controleer of de blokken waterpas staan en corrigeer daar waar nodig. Trek aan het geogrid om kreukels en vouwen glad te trekken. Eventueel met piketten vastzetten.
- Vul de holle ruimtes in de blokken en tot 300 mm achter de blokken met grind. Aanvullen tot de blokhoogte.
- Het grind in de blokken verdichten met een handstamper. Controleer of de blokken waterpas staan.
- Verder aanvullen met goede aanvulgrond en deze in lagen van maximaal 200 mm verdichten. Door de verschillende blokhoogten zal de achteraanvulling niet gelijk opgaan. Controleer of de blokken waterpas staan.
- Met een trilplaat verdicht u het grind en de aanvulgrond in lagen van maximaal 200mm. Begin met het verdichten direct achter de blokken en parallel aan de wand, en verdicht in de richting van het talud. Minimaal in twee arbeidsgangen verdichten.
Laat de blokken minimaal 1/4 blok verspringen
- Vul de holle ruimtes in de blokken en tot 300 mm achter de blokken met grind. Aanvullen tot de blokhoogte.
- Wanneer het eerste deel van het wildverband patroon gereed is, verdicht u het grind direct op de blokken en achter de blokken. De eerste gang met de trilplaat is op de blokkenwand.
- Verdicht in arbeidsgangen parallel met de wand. Begin op de blokken en werk vervolgens naar het basistalud. Minimaal in twee arbeidsgangen verdichten. Controleer de blokken of ze waterpas staan.
- Binnen 1 meter van de voorzijde van de wand mogen alleen lichte machines worden gebruikt.
Plaats het tweede deel van het wildverband patroon
Patronen verspringen
- Controleer de definitieve tekening of er een geogridwapening nodig is. Indien nodig, herhaal dan de voorgaande stappen voor het leggen van het geogrid.
- Plaats de volgende wildverband sectie zoals eerder beschreven. Zorg dat elke nieuwe sectie verspringt met de voorgaande om een repeterend effect te voorkomen. Denk eraan dat de verticale voegen minimaal 1/4 bloklengte verspringen.
- Voor de meeste projecten adviseren wij om het 2 rijen patroon toe te passen. Het 3 rijen patroon kan gebruikt worden voor een ongewapende wand of bij een gewapende wand waar geen geogrid nodig is in de bovenste drie rijen.
Het afwerken en beëindigen van de wand
Het afwerken en beëindigen van de wand
Een wand met het wildverband patroon kunt u op diverse manieren beëindigen. Bijvoorbeeld met een verspringing of in het talud laten lopen. Eventueel dient u enige blokken op maat te maken om het door u gewenste patroon te maken.
- De afwerking van een wildverband keermuur is hetzelfde als bij een standaard keerwand. Uiteraard dient de bovenste rij van de keerwand in wildverband volledig horizontaal te zijn.
- Achter de laatste rij blokken kunt organische grond gebruiken voor het aanbrengen van beplanting. Dit helpt tevens de indringing van water achter de blokken te minimaliseren.
Het combineren van wildverband patronen
Verdichten met schop
- Bij wildverband wanden dienen de holle ruimtes in de blokken regelmatig te worden verdicht. Gebruik hiervoor de achterkant van een schop of een handstamper. Indien nodig extra grind toevoegen
- Na iedere aanvulling van 200 mm de holle ruimten in de blokken verdichten met een handstamper en direct achter de wand met een trilplaat zoals reeds eerder beschreven.
- Nadat het wildverband patroon gereed is, zal de bovenkant waterpas staan. Verdicht het grind door bovenop de blokken te verdichten met een trilplaat. Indien nodig wordt het geogrid gelegd en kunt u met het volgende deel beginnen.
Tips voor het bouwen van wildverband wanden
Een blok doormidden zagen
- Indien een AB Half Lite niet beschikbaar is, kunt u een AB Lite halveren. Om het plaatsen van de blokken te versnellen, kunt u deze al vooraf zagen.
- Om het repeterend effect van het wildverband te voorkomen, laat u elke wildverband sectie verspringen met de onderste sectie.
- Gebruik het 2 rijen wildverband patroon voor het bouwen van wanden met meerdere in- en uitwendige bochten. De uitvoering is dan eenvoudiger.
- Voor het maken van bochten is het gemakkelijker met het 2 rijen wildverband patroon te werken dan met het 3 rijen wildverband patroon.