professional consumenten

Terrassen   Installatiehandleiding voor keerwanden

Terrassen - Keerwanden

Terrassen - Keerwanden


Terrassen - Keerwanden

Terrassen - Keerwanden


Esthetisch is het fraaier om een grote wand te vervangen door 2 kleinere wanden met een plantenborder er tussen. Een tweede wand kan als bovenbelasting voor de onderste wand gelden, waardoor aanvullende grondwapening noodzakelijk kan zijn. Raadpleeg hiervoor altijd een ingenieursbureau.

De wanden presteren onafhankelijk van elkaar en hebben geen engineering nodig als de afstand tussen de ongewapende keerwanden minimaal twee maal de hoogte van de onderste keerwand bedraagt en de hoogte van de bovenste wand kleiner of gelijk is dan de hoogte van de onderste wand. Gebruik de tabel van ongewapende keerwanden om te bepalen of er geogrid is vereist of raadpleeg een lokaal ingenieursbureau.

Engineering van keerwanden is altijd noodzakelijk bij wanden waar een geogrid toegepast moet worden, keerwanden die dichter bij elkaar staan als tweemaal de hoogte van de onderste wand, keerwanden met meer dan twee plantenborders en keerwanden met bovenbelastingen.

Keerwanden met een plantenborder die niet onafhankelijk van elkaar presteren dienen ook te worden berekend voor de global stability, en de onderste keerwand dient te worden berekend met een bovenbelasting van de bovenste wand(en).

afstand tussen terrassen wanden